Voor aanhangwagens in het buitenland gelden verschillende regels, afhankelijk van het land en het gewicht van de aanhangwagen. In de meeste EU-landen zijn aanhangwagens met een totaal gewicht (inclusief laadvermogen) van meer dan 750 kg afzonderlijk kentekenplichtig en moeten ze afzonderlijk van de wagen zijn ingeschreven.  Maar dit is dezelfde regelgeving als in België.  

Het is belangrijk om de specifieke regels van het land van bestemming te controleren, zoals toegestane maximumsnelheden en vereiste documenten (zoals de COC-verklaring). 


Algemene regels en overwegingen:

  • Kentekenplicht:

Aanhangwagens met een maximaal toegestane massa (MTM) van meer dan 750 kg hebben in de meeste EU-landen een eigen kentekenplaat nodig. 
COC-verklaring:
Het is aan te raden om de originele COC (Certificate of Conformity) verklaring van de aanhangwagen altijd bij u te hebben, vooral bij reizen naar het buitenland.  Ook voor aanhangwagens van 500 en 750 kg.!! 

Aanhangwagens hoger dan 750 kg.

  1. heeft remmen.
  2. heeft een aparte verzekering nodig (op basis van het chassisnummer of de nummerplaat) en beschikt over een verzekeringsdocument.
  3. moet ingeschreven worden bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) en krijgt een aparte nummerplaat dat begint met de letter Q of U.
  4. Als u rijdt met een geremde aanhangwagen meer dan 750kg moet u ook even extra aandacht besteden aan het rijbewijs. ( zie *** hieronder voor overzicht) 
  5. moet verplicht voorgereden worden bij de technische keuring.
  6. moet jaarlijkse verkeersbelasting betalen.
  • Maximumsnelheid:

De maximumsnelheid voor aanhangwagens verschilt per land en per weertype. Informeer u op voorhand.  Enkele voorbeelden:

  •  België: Op snelwegen geldt een maximumsnelheid van 120 km/u voor aanhangwagens tot 3500 kg.  Indien auto en aanhangwagen zwaarder dan 3.5T is het 90 km/u.   ( zie onderaan voor specifieke regelgeving)
  • OPGELET!!  In Vlaanderen  en Brussel geldt buiten "de bebouwde kom" een maximumsnelheid van 70 km/u, in Wallonië is dat 90km/u ! tenzij anders aangegeven op de verkeersborden. Dus in België gelden er verschillende regels volgens het gewest waar u rijdt en volgens het gewicht: >3.5T<3.5T .
  • Nederland: Op snelwegen is de maximumsnelheid 90 km/u voor aanhangwagens
  • Frankrijk: Snelweg:= 130km/u & autoweg (buiten de bebouwde kom) = 110km/u. Zware aanhangwagens boven de 3500kg snelweg & autoweg (buiten bb kom) = 90km/u.
  • Spanje: Snelweg: Onder de 750kg= 90km/u & autoweg = 80km/u. Boven de 750kg: snelweg & autoweg: 80km/u.
  • Duitsland: Opgelet! Heel simpel; snelweg & autoweg= alle aanhangwagens maximum: 80km/u
  • Italië: Maximumsnelheid met alle aanhangwagens op de snelweg: 80km/u & autoweg: 70 km/u.

 

  • Verzekering:

Zorg ervoor dat uw aanhangwagen goed verzekerd is, inclusief dekking voor pech in het buitenland, zoals repatriëring.  Onder 750kg geldt dezelfde verzekering als deze van de wagen maar vergeet niet om uw verzekeraar hiervan op de hoogte te brengen.  Voor geremde aanhangwagens meer dan 750kg geldt een afzonderlijke verzekering.

 

Extra Tip van De Rudder:

Overdek de goederen die in de aanhangwagen liggen of staan altijd met een dekzeil of groot en stevig net in textiel.  De Belgische en buitenlandse politie is extra allert voor goederen die uit je aanhangwagen kunnen vallen of waaien !!  ( zoals bladeren of planten uit de tuin) 

 

  • Aanvullende tips:
  • Controleer de verlichting en remmen (indien van toepassing): van de aanhangwagen voordat u op reis gaat. 
  • Controleer de bandendruk
  • Zorg voor voldoende ladingzekering: om te voorkomen dat de lading tijdens het rijden verschuift. 
  • Informeer naar eventuele speciale eisen: voor het vervoer van bepaalde goederen. 
  • Door u goed te informeren en de juiste documenten en uitrusting te regelen, kunt u veilig en probleemloos met uw aanhangwagen reijzen en rijden in het buitenland.

Extra Tip van De Rudder:

Sommige kleine "bagage of vakantie aanhangwagens"  hebben extra kleine banden (bijv: 500-10: 10inch) Deze banden moeten 2 tot 3 maal extra omwentelen tov de autobanden.  Wees ervan bawust dat deze hierdoor veel sneller warm off heet worden met risico op klapbanden !!  Daarom is het zeker aan te raden dat deze banden een recente DOT datum hebben.  Ideaal is een vakantie aanhangwagen met 12 of 13 inch banden met recente DOT datum en zeker niet ouder dan 10 jaar.

 

Specifieke wetgeving in België

In België, de wetgeving voor aanhangwagens varieert afhankelijk van het gewicht van de aanhangwagen en de combinatie met het trekkend voertuig. Hier is een overzicht:

  • Rijbewijs:  ***

Opgelet: beperkingen voor rijbewijs B

De maximaal toegelaten massa (MTM) van het voertuig is 3500 kg en het voertuig is geschikt voor het vervoer van maximaal 8 passagiers, de chauffeur niet meegerekend.
Een aangepast rijbewijs B is nodig als uw aanhangwagen meer dan 750 kg weegt en de maximaal toegelaten massa (MTM) van uw samenstel meer is dan 3500 kg.

 

Welk rijbewijs nodig?

MTM van de aanhangwagen is niet meer dan 750 kg. = Rijbewijs B

MTM van de aanhan. is meer dan 750 kg. MTM trekkend voertuig + aanhang. is maximaal 3500 kg.= Rijbewijs B

MTM van de aanhangwagen is meer dan 750 kg. MTM trekkend voertuig + aanhangwagen is meer dan 3500 kg en maximaal 4250 kg. = Rijbewijs B met code 96 

MTM van de aanhangwagen is meer dan 750 kg. MTM trekkend voertuig + aanhangwagen is meer dan 4250 kg en maximaal 7000 kg.  = Rijbewijs BE 

 

Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie B en een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de maximale toegelaten massa van dit samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.
Het rijbewijs BE laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van categorieB en een aanhangwagen of oplegger met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg en ten hoogste 3.500 kg

 

 

  • Verplichte verlichting en reflectoren:

Aanhangwagens moeten voorzien zijn van de volgende verlichting: standlichten (indien de aanhangwagen breder is dan 1,60 meter), achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers, nummerplaatverlichting, en een achteruitrijlicht (indien aanwezig). ( indien niet aanwezig is er geen verplichting) 
Aanhangwagens moeten ook rode reflectoren in de vorm van een driehoek met de punt omhoog aan de achterzijde hebben.
Omtreklichten zijn verplicht voor aanhangwagens die breder zijn dan 2,50 meter.
Zijreflectoren zijn verplicht voor aanhangwagens die langer zijn dan 3 meter (dissel inbegrepen). 
Overige wetgeving:
Inschrijving en nummerplaat:
Aanhangwagens met een MTM van meer dan 750 kg moeten ingeschreven worden en krijgen een eigen nummerplaat (beginnend met een QofU). 

  • Verzekering:

Aanhangwagens met een MTM van meer dan 750 kg moeten een aparte verzekering hebben. 

  • Technische keuring:

Aanhangwagens met een MTM van meer dan 750 kg moeten naar de technische keuring!!

 

*******Snelheid******

De letterlijke wegcode zegt: "De snelheid van voertuigen en slepen met een maximale toegelaten massa van meer dan 3,5 ton  is  beperkt tot 90 km per uur."

Maar rond het woord "slepen" is er verwarring. Met een "sleep" bedoelt men de combinatie van het trekkend voertuig en de aanhangwagen= Deze beide samen.  Het gaat ook over de "maximale toegelaten massa" en heeft dus niets met de lading te maken. Zelfs als je aanhangwagen volledig leeg is; in sommige gevallen ben je nog steeds beperkt tot 90 km/u.

  • De Maximale Toegelaten Massa (van de) Sleep, afgekort als MTMS, bereken je door de Maximale Toegelaten Massa (MTM) van je trekkend voertuig en van je aanhangwagen bij elkaar te tellen. Deze kan je vinden op het identificatiebewijs (voor bedrijfsvoertuigen en geremde aanhangwagens) of op het gelijkvormigheidsattest/de officiële documenten van de wagen (personenwagens/bestelwagens)

  •  

    Maar als je dus in België rijdt met een gewone aanhangwagen die oa niet naar de keuring hoeft is de wetgeving zeer duidelijk en mag je 120km/u rijden.  Wijzelf raden u aan om niet sneller te rijden met auto of bestelwagen in combinatie met eender welke aanhangwagen, dan 90km/u. 

Extra tip van onze leverancier:  BW TRAILERS 

 

  • Mistachterlicht: : Voor nieuwe aanhangwagens is een mistachterlicht verplicht. 
  • Typeplaatje en VIN-nummer:  Elke aanhangwagen heeft een typeplaatje met daarop het VIN-nummer  of chassis nummer (17 tekens)
-->